Undersøgelse viser, at terapi med rødt lys bremser nærsynethed hos børn
En undersøgelse foretaget på 5 kinesiske klinikker har konkluderet, at kontinuerlig behandling med rødt lys kan bremse udviklingen af nærsynethed hos børn.
I nogen tid har nærsynethed været markant stigende på verdensplan, især hos børn og unge i øst- og sydøstasiatiske lande. Det har ført til etableringen af udtrykket »nærsynthedspandemi« inden for oftalmologien. Forsøg på at bremse eller endda stoppe udviklingen af nærsynethed med medicin (atropin øjendråber), defokuseringsbriller eller ortokeratologi (faste kontaktlinser, der bæres under søvn) har desværre ikke ført til nogen reel succes.
Bemærkelsesværdige resultater af rødlysterapiundersøgelsen
Resultaterne af undersøgelsen med rødt lys er så meget desto mere bemærkelsesværdige. Især, fordi det ikke ser ud til at have nogen negative bivirkninger. Over en periode på 12 måneder var denne metode i stand til at stoppe væksten af øjeæblet sammenlignet med en kontrolgruppe. Et for langt øjeæble er normalt årsagen til nærsynethed, da billedets fokus er foran nethinden og ikke – som i normal tilstand – på den.
I behandlingsgruppen blev børnene udsat for gentagen lavdosis rødlysterapi (RLRL) 2 gange om dagen i 3 minutter på alle ugens 7 dage. Eksperter anser lys med en bølgelængde på 650 nm og en intensitet på 1.600 lx over denne eksponeringstid for at være sikkert, da det ikke er i stand til at forårsage fototermiske skader. I kontrolgruppen var den eneste foranstaltning at bære briller for at korrigere nærsynethed.
Under RLRL-behandling blev der målt en justeret ændring i øjets længde på -0,06 mm i de behandlede øjne efter 12 måneder, mens der i kontrolgruppen var en stigning i øjets længde på 0,34 mm i gennemsnit. Dette svarer til en forskel på næsten 0,41 mm.
De behandlede børn viste også en stagnation eller endda en lille forbedring i den sfæriske ækvivalent, som kun ændrede sig med 0,11 dioptrier, hvilket svarer til et stop i udviklingen af nærsynethed.
Konklusion af RLRL-undersøgelsen
Ingen bivirkninger af rødlysterapi blev beskrevet af de deltagende børn. De oftalmologiske undersøgelser viste heller ingen tegn på strukturelle ændringer i øjet.
Ifølge forfatterne peger alt på, at rødlysterapi er en fremragende løsning for børn med høj nærsynethed – og den eneste kendte metode til at forkorte den aksiale længde. Da der opstod rebound-effekter, når terapien blev afsluttet for tidligt, er det dog stadig uklart, hvor langvarig effekten af rødlysterapi er.
Fjernelse af nærsynethed hos voksne
Øjenlaseroperation for nærsynethed
Så snart øjet er fuldt udvokset (fra 18-årsalderen), er øjenlaseroperation en udmærket metode til at slippe af med brillerne. De smertefri og sikre procedurer er blevet udført ambulant i årtier. Især den skånsomme og minimalt invasive SMILE-procedure kan anbefales.
Alternativer til laseroperation
Ved tynde hornhinder eller høj nær- eller langsynethed benytter vi ICL -implanterbare kontaktlinser til at give kunden en skarpt syn, uden brugen af briller eller kontaktlinser. Implantationen af disse moderne linser foregår ambulant og er minimalt invasiv, og linserne er hverken mærkbare eller synlige.
Kontakt os endelig ved spørgsmål: 70274553
Kilder:
Repeated Low-Level Red Light Therapy for Myopia Control in High Myopia Children and Adolescents – Ophthalmology (aaojournal.org)
Is red light therapy safe and effective for myopia control? | Myopia Profile