Hvert år – i deres ferier – rejser Gøril og Jannik Boberg-Ans ud i verden for at give blinde synet tilbage. Blinde, der på egen hånd aldrig ville få råd eller fysisk adgang til behandling af bl.a. grå stær. For at kunne hjælpe så mange som muligt, behandles kun ét øje pr. person. Andre svagtseende kan få stor hjælp af aflagte briller.
Brugte briller skaber mirakler
Det dansk/norske ægtepar har etableret velgørenhedsorganisationen, Red Synet, baseret på frivillighed. Fra Danmark medbringer de brugte briller, doneret af EuroEyes’ kunder, der – efter en synskorrigerende behandling – ikke længere har brug for brillerne. Genbrug er vigtigt! For i Tanzania er den næst hyppigste årsag til alvorlig synsnedsættelse manglende briller. Et par brugte briller fra Danmark kan således betyde, at svagtseende kan blive selvhjulpne, hvilket er noget nær et mirakel for modtageren og dennes familie.
EuroEyes’ chefkirurg Jannik Bo-berg-Ans fortæller her:
”I et område med over 300.000 mennesker er der ikke en permanent øjenklinik, og nærmeste øjencenter er 250 km væk. På trods af lange forsendelsestider og besværlig import var de fleste af instrumenterne – indsamlet fra Danske Øjenlæger og renoveret hos MMC Optical – fremme i tide til vor første operationsmission. Vi brugte denne gang ferien til at installere instrumenter, screene over 150 mennesker, behandle dem, der krævede medicinsk behandling, udmåle og give briller til de mange med udækket brillebehov, samt udvælge dem, der havde behov for øjenoperation.
På trods af regntiden, hvor alle er travlt beskæftiget med at så og forberede jordene, og transport ofte er vanskelig på grund af voldsomme regnfald, kom mange til hospitalet for hjælp.
Cirka 100 synsbesværede fik således briller, mange fik ambulant behandling med medicin, og en stor del blev opereret. De, der kommer for en operation, er blinde, ser kun lys eller kan vanskeligt tælle fingre, selv på kort afstand. Når de går fra os, kan de se så godt, at de fleste opfylder kravet til kørekort igen. Kort sagt – små mirakler.
Synsundersøgelse er dog en længerevarende proces, for de fleste er analfabeter og har svært ved at aflæse symboler. Også hvis det ikke er bogstaver, men en E-tavle, hvor de kun skal pege i den retning, E vender.
Meget af det foregår, mens patienterne sidder på bænken foran øjenklinikken. Det er dog ikke lige let at kontrollere folk, der sidder på række, og som ofte er dårligt gående og har svært ved at kommunikere – selv med tolken.
Seende og selvhjulpne igen
Alle patienter har klap på øjet efter operationen, og det er spændende og glædeligt at se deres overraskelse og glæde, når de efter mange års blindhed pludselig kan se igen.
Nogle bliver fulgt famlende ind til undersøgelse, og når vi tager klappen af, og de kan se tydeligt igen, så går de helt ubesværet og selvfølgeligt afsted – ud gennem døren!
Der er mange Masaier med øredekorationer og smykker. Stolte folk, men glæden og smilene kan ikke holdes tilbage.
Tænk, at man for mellem 500 og 1000 kr. kan gøre et menneske selvhjulpen igen! På den måde fik vi skabt megen glæde, store smil og glædestårer, samt store forventninger til vort fremtidige arbejde i Karatu.
Følg med på EuroEyes’ sociale medier, når vi i foråret viser Red Synets arbejde med at oprette en permanent øjenklinik i Karatu og – meget vigtigt – uddanne lokalt personale.
Vis din støtte og giv synet tilbage til fattige blinde: Om Red Synet – Red Synet (eyerescue.net)
Følg med på EuroEyes’ sociale medier, når vi i foråret viser Red Synets arbejde med at oprette en permanent øjenklinik i Karatu og – meget vigtigt – uddanne lokalt personale.
Vis din støtte og giv synet tilbage til fattige blinde: Om Red Synet – Red Synet (eyerescue.net)
Cheflæge, Jannik Boberg-Ans med EuroEyes’ kunders aflagte briller. De gives nu væk og skaber store forandringer i modtagernes liv.