Hver anden vil være nærsynet i 2050: Skærme kan give nærsynethed
Halvdelen af verden vil være nærsynet og få brug for briller eller kontaktlinser i de næste tre årtier, hvis vores skærmforbrug fortsætter, forudser eksperter.
Når du er nærsynet, så har du svært ved at se skarpt på lang afstand. Knap halvdelen af verdens befolkning vil være nærsynet i 2050, hvis den nuværende udvikling fortsætter, lyder konklusionen i et internationalt studie. Det er især det store tidsforbrug foran skærmen, der mistænkes for være hovedårsagen til udviklingen. Bruger du f.eks. din mobil eller tablet meget, har du en 30 procent højere risiko for nærsynethed. Hvis det kombineres med en overdreven tid foran en computerskærm, så stiger den risiko til omkring 80%. Studiet blev offentliggjort i The Lancet Digital Health.
Skærmbrug påvirker vores øjne og syn – flere bliver nærsynet
Studiet er baseret på mere end 3.000 undersøgelser, der undersøgte eksponering for digitale enheder og nærsynethed hos personer i alderen 3 måneder til 33 år. Rupert Bourne, professor i oftalmologi ved Anglia Ruskin University, sagde, at studiet viste en sundhedsmæssig bekymring, der “eskalerede hurtigt”.
Han uddyber, at folk er kendt for at undervurdere deres egen skærmtid, og tilføjer: “Denne forskning kommer på et tidspunkt, hvor vores børn har brugt mere tid end nogensinde på at kigge på skærme i lange perioder på grund af skolelukninger, og det er klart, at det haster. Forskning er nødvendig for yderligere at forstå, hvordan eksponering for digitale enheder kan påvirke vores øjne og syn.”
Nærsynethed rammer især børn og unge under 25
Verdenssundhedsorganisationen anbefalede i 2019, at børn under to ikke skulle se på telefonskærme, og børn op til fem år ikke bør bruge mere end en time om dagen online. Dr. Jannik Boberg-Ans, øjelæge hos EuroEyes, forklarer, at det særligt er børn og unge under 25, der er udsat, da deres øjne stadig er under udvikling.
Efter lockdowns, hvor børn blev undervist derhjemme, er der bekymring for konsekvenserne for børn og unges øjne. Flere undersøgelser antyder, at pandemien har øget de gennemsnitlige timer om ugen, som et barn bruger på at se på en skærm.
Dr. Stephanie Kearney fra Glasgow Caledonian University udtaler, at der havde været en stigning i nærsynethed i løbet af det sidste årti, som er sket for hurtig til at kunne forklares udelukkende med en genetisk ændring.
Selvom der i dag findes mange gode løsninger til nærsynethed, såsom briller, kontaktlinser og øjenbehandling, så kan svær nærsynethed også give seriøse komplikationer – og derfor bør denne udvikling tages alvorlig. “Nærsynethed øger din risiko for grå stær, nethindeløsning og glaukom (grøn stær), hvilket kan føre til nedsat syn. Vi ser en stigning i børn med nærsynethed i Storbritannien på grund af ændringen i livsstil. Disse ændringer sker for hurtigt til kun at være genetiske, så der skal også være et miljøelement,” siger Stephanie Kearney.
Andre faktorer ved nærsynethed end skærmbrug
Dr. Peter Hampson, klinisk direktør for sammenslutningen af optometrister, udtaler: “Familiehistorie, etnisk baggrund, miljø såsom at bo indendørs i byer har alle været forbundet med udviklingen af nærsynethed. Selvom der ikke er nogen klare beviser, der tyder på, at skærmtid alene er den direkte årsag, er der beviser, der tyder på en sammenhæng mellem nærsynethed og udførelse af nærtliggende opgaver, der involverer at se noget tæt på, såsom langvarig brug af mobile enheder, skærmtid eller selv læsning.”
Kan man selv gøre noget ved nærsynethed?
Udviklingen i nærsynethed i verden er yderst bekymrende, men der er heldigvis nogle tiltag med positive resultater. “Der er også gode beviser for, at børn, der tilbringer mere tid udendørs, har lavere risiko for at udvikle høje niveauer af nærsynethed,” siger Peter Hampson.
Jannik Boberg-Ans støtter op om dette: ”Nærsynede øjne er karakteriseret ved, at de er store. Når øjet ikke får naturligt lys, vokser det for at kompensere og kunne indfange mere lys. Derfor skal børn og unge mere udenfor, hvor deres øjne også får lov til at fokusere på længere afstand.”
Ifølge Danmarks Apotekerforening er cirka 20 procent af danskerne i dag nærsynede.
Om EuroEyes
Ved en øjenbehandling hos EuroEyes kan du slippe af med dine briller, læsebriller og kontaktlinser. Vi tilbyder både linse- og laserbehandlinger, og vi hjælper både med korrektion af nærsynethed, langsynethed, alderssyn, bygningsfejl og grå stær.
Er du også interesseret i en behandling hos EuroEyes, eller vil du gerne vide mere om os? Ring til os på 7027 4553 eller book en uforpligtende synsundersøgelse. Vi ser frem til høre fra dig.
En komplet syns- og forundersøgelse er gratis hos EuroEyes, men
du betaler et depositum på DKK 300,-, som du får fratrukket operationsprisen. Vælger du
ikke en operation hos EuroEyes, returneres de DKK 300,- ikke”. Kontakt os på 7027 4553,
hvis du har spørgsmål til ovenstående eller tryk på kontaktknappen i topmenuen og send os
en e-mail med dine spørgsmål, så hører du snart fra os. Mange tak og på gensyn.
Vi har brug for dit navn til at verificere dig i den videre
bookingproces. Angivelse af e-mail og evt. mobil er frivilligt. Dine oplysninger opbevares
fortroligt jævnfør GDPR og personbeskyttelsesreglerne i Danmark, og vil ej heller blive
brugt til markedsføring af os eller andre. Du vil høre fra os, hvis der bliver behov for
at diskutere detaljer i din booking. Dine kontaktdetaljer opgiver du i den videre
bookingprocess, som herfra fortsætter i et sikkert miljø, hvor du skal logge ind med dit
MitID. Tak fordi du valgte EuroEyes.
En komplet syns- og forundersøgelse er gratis hos EuroEyes, men du betaler et depositum på DKK 300,-, som du får fratrukket operationsprisen. Vælger du ikke en operation hos EuroEyes, returneres de DKK 300,- ikke”. Kontakt os på 7027 4553, hvis du har spørgsmål til ovenstående eller tryk på kontaktknappen i topmenuen og send os en e-mail med dine spørgsmål, så hører du snart fra os. Mange tak og på gensyn.
Vi har brug for dit navn til at verificere dig i den videre bookingproces. Angivelse af e-mail og evt. mobil er frivilligt. Dine oplysninger opbevares fortroligt jævnfør GDPR og personbeskyttelsesreglerne i Danmark, og vil ej heller blive brugt til markedsføring af os eller andre. Du vil høre fra os, hvis der bliver behov for at diskutere detaljer i din booking. Dine kontaktdetaljer opgiver du i den videre bookingprocess, som herfra fortsætter i et sikkert miljø, hvor du skal logge ind med dit MitID. Tak fordi du valgte EuroEyes.
Grå stær
ICL
Online test | Popup
Webinar
Synsundersøgelsen er uforpligtende og koster 300 kr. Vælger du at fortsætte med et behandlingsforløb hos EuroEyes, modregner vi de 300 kr i prisen for din behandling.
Synsundersøgelsen er uforpligtende og koster 300 kr. Vælger du at fortsætte med et behandlingsforløb hos EuroEyes, modregner vi de 300 kr i prisen for din behandling.